Таврiя

Футбольний клуб з Сімферополя

Офіційний сайт

Таврія
4 червня 2019, 12:50
Міжсезоння, 2 ліга, Топ-новина

Підсумки сезону 2018/19 для сімферопольської «Таврії»

Після анексії Криму Росією відроджений на материковій Україні футбольний клуб «Таврія» зіграв свій другий сезон у Другій лізі чемпіонату України. Підопічні Сергія Шевченка зайняли сьомий рядок в турнірній таблиці у сезоні 2018/2019 і залишаться в третьому за силою дивізіоні Україні ще мінімум на один рік. Такий результат керівництво клубу і експерти пояснюють відходом ряду ключових гравців через нестабільне фінансування. Яке нинішнє становище першого чемпіона України «Таврії», плани на міжсезоння та перспективи в наступному сезоні, розбиралися Крим.Реаліі.

Підсумки сезону

Свій останній матч у сезоні 2018/2019 «Таврія» зіграла в кінці травня. За підсумками сезону команда набрала 30 очок і посіла сьому сходинку в турнірній таблиці другої ліги. Це майже в два рази менше очок, ніж у лідерів «Креміня» з Кременчука та запорізького «Металурга», які отримали можливість потрапити в Першу лігу. Нагадаємо, в сезоні 2017/2018 «Таврії» не вистачило 6 очок, щоб претендувати на вихід до Першої ліги.

Головний тренер «Таврії» Сергій Шевченко вважає, що нинішній сезон варто розділити на дві частини: до зимового міжсезоння та після. За його словами, саме в міжсезоння клуб покинула велика кількість гравців основного складу, що призвело до такого результату:
Ще навесні ми могли ставити завдання про вихід в Першу лігу. Але як це зробити, коли вся команда, вся основа йде? На перші збори ми зібралися лише 25 лютого! Як ви розумієте, це дуже пізно, якщо команда хоче ставити високі задачі.
Як пояснює головний тренер, саме фінансова нестабільність стала основною причиною відходу з команди більшості провідних гравців. Після зимової перерви команді вдалося виграти лише один матч - і відставання в 12 очок від претендентів на підвищення в класі збільшилася майже вдвічі.

Віце-президент Федерації футболу Криму Олег Комуняр вважає, що навіть зі старим складом «Таврії» були необхідні точкові посилення для досягнення вищих цілей, але «вийшло все навпаки»:
Якщо брати частину до нового року, то почали за здравіє. Зрозуміло, що потрібно було посилюватися, але цього не сталося. Пішли ключові гравці, а заповнити склад ми не змогли. Прийшли нові футболісти, які нас не підсилили. Довелося брати хлопців старанних, але, на жаль, у них не вистачає класу, щоб грати на тому рівні, який очікують від них керівництво та вболівальники.
Віце-президент Федерації футболу Криму підтвердив слова головного тренера Таврії, що саме відсутність стабільного фінансування призвело до того, що після зимової перерви довелося будувати нову команду.
Якби були гроші, то люди б залишилися. Гравці не побачили перспективи та пішли в клуби, де у них буде стабільна зарплата і краще становище. Це все виходить від того, що у «Таврії», як завжди, немає грошей, і весь цей проект тягнуть двоє осіб.
Український футбольний експерт Іван Вербицький також ділить сезон «Таврії» на дві частини. За його совами, відхід основних гравців привів до «катастрофічного» виступу у весняній частині чемпіонату:
Як для другої ліги в осінній частині чемпіонату команда була добре укомплектована, хоч і потрібно було невелике посилення для того, щоб боротися за вищі місця. Але, на жаль, ми отримали зворотний процес: кращі футболісти, які грали восени, роз'їхалися. Це призвело до катастрофічного виступу навесні. Якби команда виступала в минулому складі весь сезон, то вона б не залишилася у Другій лізі. Це дуже сумно, що так сталося. Раз ми говоримо, що кримський футбол живий, то потрібно було трохи серйозніше ставитися до фінансування.
Подібної думки дотримується і нападник «Таврії» Євген Соколан. За його словами, ще до зимової перерви чемпіонату сімферопольці розраховували потрапити в Першу лігу і у команди був відповідний настрій:
Все хотіли пограти в Першій лізі. Тоді зібрався бойовий колектив, знайшли свою гру. У третьому колі минулого сезону ми програли лише одну гру і то тільки «Дніпру-1» на виїзді. Була одна нічия і всі перемоги. Якби той склад зберігся на цей сезон, то ми б уже були в Першій лізі.

Плани на міжсезоння

За словами головного тренера «Таврії» Сергія Шевченка, він уже зараз обдзвонює гравців і говорить з ними про підготовку на наступний сезон. На даний момент команда у відпустці і вийде з нього в кінці червня. Про якісь глобальні зміни в клубі головний тренер говорити не береться:
Є в планах зібратися на збори в Скадовську в кінці місяця. Зараз мене керівництво запевнило, що я можу збирати команду і думати про наступний сезон. Говорити про якісне підсилення команди я не можу, тому що все буде залежати від фінансування нашого клубу. З якимись гравцями ми попрощаємося, але скажемо спасибі за те, що вони допомогли команді в непростий момент. У них був шанс, вони старалися, але цього не завжди достатньо.
Голова райради Берислава Володимир Коновалов, який також займається «Таврією», говорить, що зараз для команди головне - знайти спонсорів:
Звичайно, я планую запросити ряд гравців з інших клубів. Але це плани, і вони будуть залежати від фінансування, яке ми шукаємо. Сьогодні я цим питанням серйозно займаюся і нікого не розпускаю. «Таврія» базується в прекрасному місті Бериславі на березі Дніпра, у хлопців є всі умови, але команді потрібні спонсори.
Комуняр вважає, що влітку «Таврії» необхідно глобально переглянути підхід до функціонування клубу, щоб вивести його на той рівень, який був до анексії Кримського півострова:
Щоб далі хоч якось дивитися в майбутнє клубу «Таврія», треба міняти підхід до організації буквально всього. Це і пошук інвестора, і зміна якості гри, зміна підходу до менеджменту. Загалом куди не глянь, потрібні зміни. Тільки так ми зможемо дивитися і говорити про якесь підвищення в класі. А так нічого хорошого нас не чекає.

Сезон 2019/2020?

Футбольний експерт Іван Вербицький вважає, що якщо команда не посилиться у міжсезоння, то з нинішнім складом сімферопольці зможуть претендувати тільки на місця в середині турнірної таблиці сезону 2019/2020:
Звичайно, молоді футболісти набралися досвіду і в наступному сезоні будуть виглядати трохи краще, ніж зараз. Очевидно, що це не буде боротьба за Першу лігу, але, думаю, що вони зможуть тримати місця в середині таблиці.
До того ж, експерт висловив побоювання ймовірністі того, що «Таврія» може зовсім не заявитися на наступний сезон:
У нас така нестабільна ситуація з Другою лігою: ми ще не знаємо, хто буде грати, хто не буде, не дивлячись на те, що скоро вже почнеться новий сезон. Повної гарантії того, що «Таврія» заявиться на наступний чемпіонат, теж немає. Ніхто про це відкрито не говорить. Можливо, люди або економлять гроші, або політична доцільність цієї команди себе вже вичерпала.
Комуняр висловив надію, що сімферопольський клуб продовжить своє існування і, в разі фінансової підтримки, підвищить якість виступів:
Якщо станеться диво і знайдуться гроші для клубу, то будуть якісні зміни. Якщо немає, то нас чекає такий же чемпіонат, який був після Нового року. Я сподіваюся, що ми продовжимо існувати хоча б в якомусь вигляді і будемо нести з собою ідею «Таврії». Це єдиний кримський клуб, який грає в Чемпіонаті України.
У свою чергу, Коновалов запевнив, що він зробить все можливе, щоб знайти стабільне фінансування і щоб «ми побачили восени зовсім іншу «Таврію».
Відправити
  • Комментарии
Работает на Disqus