Таврiя

Футбольний клуб з Сімферополя

Офіційний сайт

Таврия
31 липня 2019, 14:15
Інше, Топ-новина

Сімферопольська «Таврія»: від чемпіонства до можливого зникнення

Відроджена на материковій Україні сімферопольська «Таврія» 27 липня зіграла перший матч у Другій лізі чемпіонату України сезону 2019/2020. Це вже третій сезон сімферопольців серед професіоналів, після того як команда була змушена покинути півострів через російську анексію. Незважаючи на те, що «Таврія» є першим чемпіоном України і єдиним кримським футбольним клубом в чемпіонаті країни, вона, за словами головного тренера, знаходиться в «катастрофічному становищі».

Без підтримки і фінансів

Повноцінно підготуватися до майбутнього чемпіонату сімферопольцям не вдалося: по-перше, команда вийшла з відпустки менш ніж за десять днів до першого офіційного матчу, по-друге, її покинула велика кількість гравців. За словами головного тренера «Таврії» Сергія Шевченка, часу було недостатньо, щоб підготувати команду до сезону.

Сергій Шевченко
Сергій Шевченко

«Ми зібралися тільки 21 числа - це за тиждень до першого офіційного матчу! 10 осіб залишалося, з них - два воротарі. Зараз нових взяли і всього нас 17, з них - три воротарі. Мені дзвонить багато молодих хлопців, щоб потрапити на перегляд, але мені потрібні ті, хто буде вже грати. Пару чоловік приїде - ми подивимося, чи брати їх», - каже Шевченко.

Головною причиною пізнього виходу з відпустки і відходу ряду гравців, зазначає Шевченко, є відсутність фінансування команди.

«Немає ніякого фінансування. Ми вже в суботу (27 липня - КР) якось зібралися, незважаючи ні на що. Ми запросили футболістів - зрозуміло, не з провідних клубів. Навіть не з першості області, а з першості району. Так зараз комплектується бренд «Таврія». Але ми вже гру зіграли і заявили, що ми є. Зараз, якщо допомоги не буде, нас чекає катастрофа», - сказав Шевченко.

Про те, що зараз «Таврія» знаходиться в непростому фінансовому становищі, говорить і віце-президент Федерації футболу Криму Олег Комуняр.

Олег Комуняр
Олег Комуняр

«Ситуація зараз катастрофічна, команда залишилася вже фактично без фінансування. У зв'язку з цим клуб пропустив збори і втратив багато ключових гравців, доукомплектовувався гравцями слабшого рівня. Від фінансування випливають всі проблеми. Спасибі, що залишається такий тренер, як Сергій Шевченко, він тягне на собі спортивну частину», - сказав Комуняр.

Бренд «Таврія»

«Таврія» - перший чемпіон незалежної України, володар Кубка України, учасник єврокубків і єдина команда, яка представляє Крим у чемпіонаті України після російської анексії півострова. За словами Комуняра, зняття команди з чемпіонату може стати «ідеологічним ударом в питанні деокупацію Криму».

«Команді потрібен інвестор і повне перезавантаження, щоб не знятися з чемпіонату. Це один з найвідоміших кримських брендів, який існує у вільній Україні. Втратити «Таврію» буде дуже важко», - вважає Комуняр.

За його словами, сімферопольський клуб міг би стати таким же «футбольним символом», як і азербайджанський «Карабах». Він офіційно представляє місто Агдам, з 1993 року контрольований невизнаної Нагірно-Карабахської республікою.

«Він є топовим клубом і представляє країну в єврокубках. Фанати цієї команди завжди роблять патріотичні перформанси, і вона процвітає і несе ідею. Так само хотілося, щоб було і з «Таврією». Але з кожним роком нам доводиться вирішувати проблеми вже виживання, а не думати про перспективи розвитку», - каже Комуняр.

Головний тренер юнацької збірної України (U-17), екс-капітан «Таврії» Володимир Єзерський також упевнений, що команда є брендом кримського футболу, який не можна втрачати.

Володимир Єзерський
Володимир Єзерський

«Ми знаємо традиції та історію цієї команди. Приємно бути частиною цієї історії. Скільки класних гравців грало і виховувалося в цьому клубі! Це і велика частина уболівальників не тільки в Криму, але і за його межами. Зараз я це відчуваю в різних точках України. До мене підходять вболівальники «Таврії» і кажуть: «А ось ви пам'ятаєте, як та гра була, як той чемпіонат, яка команда була?». «Таврію» знають і пам'ятають », - розповідає Єзерський.

Зберегти «Таврію»

Хоча сімферопольці зібралися на перший офіційний матч, це не означає, що команда дограє до кінця сезону, говорить тренер Шевченко. За його словами, на збереження клубу не потрібно великих грошей.

«Вся надія на президента Володимира Зеленського та нового губернатора Херсонської області (голову Херсонської облдержадміністрації Юрія Гусєва - КР). Це політичний проект. Що варто вирішити це питання? Скільки треба тих грошей для утримання бренду українського футболу, першого чемпіона і володаря Кубка України?» - каже головний тренер.

Шевченко запевняє, що йому поки вдається зберігати колектив, незважаючи на відсутність фінансування команди. Але при цьому зазначає, що час уже «йде на години».

«Хлопці поки вірять. Один потік пішов, другий. У нас команда була півтора роки тому - до неї ще додати чотири людини, і ми могли ставити завдання виходу до першої ліги. Це було по силі нашій команді. Зараз хлопці ще нам вірять, мені вірять...» - розповідає він.

Надію, що у «Таврії» знайдеться стабільне фінансування і команда продовжить свої виступи в українському чемпіонаті, висловив і Олег Комуняр.

«Хотілося б, щоб у клубу знайшовся нарешті інвестор і йому допомогли. Якщо такий знайдеться, то в майбутньому можна буде говорити не тільки про «виживання», а й про зростання і розвиток клубу», - сказав Комуняр.

У свою чергу, Володимир Єзерський закликає не допустити зникнення «Таврії» з футбольної карти України.

«Хочеться подякувати тим людям, які «Таврію» відродили, але хочеться бачити її на кращих позиціях. Хочеться, щоб ця команда жила і не зникла, як «Дніпро» і «Металіст». Якщо є можливість, я б хотів закликати небайдужих людей і людей, які можуть «підставити плече» хоч на якомусь рівні. Сьогодні команда заслуговує бути хоча б в Першій лізі. Хочеться, щоб і керівництво держави звернуло увагу. Ми не повинні губити цю історію, а навпаки - її розвивати або хоча б утримати. Сподіваємося...» - сказав Єзерський.

Ми намагалися зв'язатися з президентом клубу Сергієм Куніциним, але на момент виходу матеріалу коментар отримати не вдалося. За інформацією Крим.Реаліі, керівництво зараз шукає фінансування для команди, яка повинна допомогти зберегти «Таврію».

Крым.Реалии

Відправити
  • Комментарии
Работает на Disqus