Таврiя

Футбольний клуб з Сімферополя

Офіційний сайт

Таврія
10 січня 2021, 10:40
Інтерв'ю, Кримський футбол

«Перша ліга ‒ це реально»: як відроджується легендарна «Таврія» поза межами Криму

У сезоні 2020/2021 футбольний клуб «Таврія» (Сімферополь), який базується на материковій частині України, продовжує виступати у Другій лізі Чемпіонату України з футболу. Після першої половини сезону він займає друге місце і претендує на підвищення у класі. Відставання від лідера ‒ «Металу» з Харкова ‒ становить шість очок.

У Криму після 2014 року грає клуб «ТСК-Таврія», однак він, як інші команди з анексованого Росією півострова, не має доступу ні до українського, ні до російського чемпіонату. Про те, з чим у 2021 рік входить відроджена на материковій частині України «Таврія», як їй вдалося подолати серйозні проблеми останніх років і якою є Друга ліга українського чемпіонату, в ефірі Радіо Крим.Реалії розповідають віцепрезидент Федерації футболу Криму Олег Комуняр та український футбольний журналіст та історик Андрій Кудирко.


‒ Олегу, як «Таврії» вдалося покращити свої показники у сезоні 2020/2021, у порівнянні з попередніми?

Комуняр: Те, що відбувалося у минулому сезоні, це було просто соромно і для клубу, і для будь-якого вболівальника. У першу чергу змінилося те, що у клубу з'явився новий спонсор, нові власники. З фінансуванням у футболістів виникла мотивація показувати результат. Як ми бачимо, «Таврія» претендує на підвищення у класі й у принципі показує футбол, за який не соромно. Це був певний подвиг, ніхто не очікував такого результату. Щоб його закріпити, в міжсезоння має відбутися посилення складу.

‒ Зараз на першому місці в таблиці «Метал» із Харкова, яким володіє колишній спортивний директор легендарного «Металіста». Нехай гравці у цьому клубі досить немолоді, однак досвідчені, а тренери – досить відомі фахівці. Такий суперник під силу нинішній «Таврії»?

Комуняр: Я не можу точно оцінювати їхні можливості, можна говорити про це тільки за фактичними та непрямими ознаками. Загалом клуб «Метал» – дуже серйозний, його можливості перевершують можливості сучасної «Таврії». Кримський клуб швидше конкурує з «Кривбасом» та запорізьким «Металургом» за друге місце.

‒ Варто зазначити, що матч між «Таврією» та «Металом» закінчився з вольовим рахунком 2:1 на користь харків'ян.

Комуняр: А з «Кривбасом» вона так і не зіграла, тому що спочатку їхні гравці захворіли на коронавірус, потім футболісти «Таврії», і поєдинок перенесли на 2021 рік. Я думаю, що це буде дуже цікавий матч для всіх ‒ центральний у турі. Зараз діє низка правил у зв'язку з пандемією: команди перед матчами тестуються, у разі чого йдуть на самоізоляцію. У цей період команда не тренується, втрачає форму, і це так чи інакше впливає на гру. Іноді «коронавірусний футбол» не піддається жодній логіці.

‒ Ось що з цього приводу говорить тренер «Таврії» Сергій Шевченко, який займав цю посаду аж до 3 січня:

«Звісно, програма тренувань у нас вийшла зім'ятою через карантин. Був момент, коли у нас спочатку один захворів, через два тижні два гравці захворіли, потім ніхто, а потім відразу двадцять! Попри все це, хлопці просто молодці, враховуючи, що ми змогли виповзти на друге місце».

‒ В який футбол грає «Таврія» зараз?​

Комуняр: Точно не грає в «антифутбол» ‒ глуху оборону зі спробою зруйнувати гру суперника. Команда дозволяє собі атакувальний футбол, змушує суперника грати на своїй половині поля й оборонятися. Від матчу до матчу щось змінюється, але, у принципі, такий футбол уболівальникам подобається, він не нудний. Ми відновили трансляції, вболівальники дивляться наші матчі онлайн. Судячи з чату, не тільки кримчани, а люди з усієї України ‒ підбадьорюють добрими коментарями. Звісно, «Таврії» потрібно посилитися якимось забивним форвардом.

‒ Віцепрезидент «Таврії» Данило Репилевський сказав нам у коментарі, що зовсім скоро мають відбутися селекційні збори:

«У попередній сезон у нас повністю змінилося керівництво, та й сама «Таврія» перебазувалася в село Мар'янівку Каховського району. Ми максимально постаралися за пів сезону зробити команду, тому що в минулому вона була повністю розвалена: не було стабільності ні в гравцях, ні в фінансуванні. В останніх двох іграх 2020 року на поле виходив один і той же склад ‒ вперше ми домоглися команди, яку хочемо бачити. Після локдауну в нас запланований селекційний збір, підбиратимемо гравців. Наша мета ‒ Перша ліга. Це реально. Ми також ведемо низку переговорів з оренди, хочемо переглянути людей з десять із хороших клубів».

Комуняр: Оренда, як на мене, – хіба що латання деяких дірок. Можна орендувати, отримати швидкоплинний результат, але тут є й мінуси. Це не ідеальне вирішення проблем клубу.

‒ Луганська «Зоря» після 2014 року три роки покладалася тільки на орендованих гравців і потім викуповувала їхні контракти. Чи може «Таврія» піти таким шляхом?

Комуняр: Такий шлях має право на життя, особливо з огляду на те, що у «Таврії» немає власної школи, що це клуб з окупованої території. Тут усе залежить від нового менеджменту, від того, яку стратегію вони оберуть. Думаю, ми зможемо побачити це після закінчення сезону.

‒ Як, на вашу думку, чи можливо зацікавити в переході в «Таврію» футболістів із Криму, які в останні роки грають у своєму регіональному чемпіонаті без подальших перспектив через санкції?

Комуняр: Один російський блогер нещодавно розповідав, що розмовляв із керівниками різних кримських клубів, з футболістами, з уболівальниками. Всі вони у пригніченому стані, тому що розуміють безперспективність кримського футболу. Їх годували обіцянками: мовляв, Кримський футбольний союз визнають, він стане частиною російського, вони почнуть грати в єврокубках. Зараз у них настало жорстке похмілля. Кримчани не те щоб не цікавляться клубами на материковій Україні ‒ щомісяця до мене звертаються тренери, які бажають отримати ліцензію УЄФА. Молоді гравці теж звертаються: вони хочуть грати й отримувати зарплату.

Але, по-перше, вони не знають, як це зробити, по-друге, у багатьох немає українських футбольних документів. Дуже часто перешкодою стає бюрократія. З іншого боку, рівень футболу в Криму зараз настільки низький, що гравці звідти навряд чи зможуть посилити солідний клуб на материковій частині країни, а переїжджати заради другої ліги не так цікаво.

‒ Андрію, а наскільки взагалі значуща Друга ліга українського футболу?

Кудирко: Про інтерес до неї можна судити за тим, що кожен рік у ній заявляються нові клуби, причому з цілями та завданнями. Ми бачили приклад «Миная», який стрімко прорвався у Прем'єр-лігу, «Метал» зараз явно рветься вгору, відродився «Дніпро». Друга ліга цікава, питання тільки в якості клубів ‒ наскільки вони готові до великих звершень. Як правило, найбільш технічних молодих футболістів відразу ж забирають у клуби Прем'єр-ліги. Якщо ж з'являється команда, яка готова укомплектуватися футболістами, як той же «Метал», вона може дозволити собі якість виконавців. Щоправда, без нормального поля з хорошим газоном ‒ а з цим у нас проблеми і в Прем'єр-лізі ‒ навіть обдаровані футболісти не зможуть показувати швидкісну й цікаву гру.

‒ Спасибі. Олегу, як ви думаєте, у «Таврії» є потенціал закріпитися в Першій лізі після підвищення у класі?

Комуняр: Керівництво клубу прекрасно розуміє, що до цього треба готуватися, що не можна вийти в Першу лігу й почати усім програвати. Воно розуміє, що треба підсилюватися прямо зараз, плюс награвати склад, щоб не загубитися. Причому клуб має розвиватися не тільки в спортивному плані, але й у комерційному, у маркетинговому. Над цим питанням теж потрібно задуматися.
Відправити
  • Комментарии
Работает на Disqus